by AtlanticLondon

HNC sau HND? Pe care ar trebui să-l alegi

Învățământul superior reprezintă unul dintre cele mai importante capitole din viața fiecărei persoane, iar stabilirea celei mai bune abordări ar putea fi o sarcină destul de descurajantă. La urma urmei, întregul viitor și intreaga carieră depinde de calea aleasă după terminarea școlii. 

Daca vorbim de Marea Britanie, există o mulțime de opțiuni disponibile la finalizarea anilor de școală generală, iar două dintre cele mai populare rute sunt fie HNC, fie HND. Da, știm, sună foarte asemănător, dar exista câteva diferențe cheie între aceste două programe pe care ar trebui să le iei în considerare. 

Ce este Higher National Certificate (HNC)?

HNC este o certificare acordată de Edexcel Anglia. Foarte popular în rândul absolvenților de scoala din Anglia, în special pentru cei care doresc să economisească timp, acest certificat național superior urmeaza o cale specifica unei industrii, concentrandu-se mai mult pe aspecte practice si pregatind in acest fel candidatii pentru cariera lor intr-un interval de timp relativ scurt. Cursurile de HNC sunt adaptate unor locuri de munca foarte specifice si indatoririlor asociate acestora. 

Ce este Higher National Diploma (HND)?

HND se concentreaza, de asemenea, pe aspecte legate de munca si reprezinta un pas catre un certificat national superior, luand in considerare faptul ca acesta studiaza mai in profunzime un subiect si dureaza doi ani pentru a fi finalizat. In majoritatea tarilor, un HND este echivalent cu 2 ani la o universitate, in timp ce unele organizatii ar considera o astfel de calificare ca fiind echivalenta cu o diploma, avand in vedere faptul ca acesta este axat pe industrie si implica invatarea prin mijloace mai mult practice decat teoretice. 

Care este diferenta dintre aceste 2 cursuri?

In primul rand, trebuie sa stabilim ce au in comun aceste doua cursuri. Ambele sunt oferite de institutii de invatamant superior si pun mai mult accent pe abilitatile practice decat pe teorie, astfel incat le ofera studentilor abilitatile necesare la inceput de cariera.

In ceea ce priveste diferentele, cea mai mare diferenta dintre aceste 2 cursuri este durata de studiu. Este nevoie de mult mai putin timp pentru a finaliza un HNC decat este necesar pentru a obtine un HND. Daca vorbim despre valoarea in sine a calificarii, HNC are o valoare mai mica decat HND. Astfel ca in cadrul QCF (Qualifications and Credit Framework), un HNC este considerat o calificare de nivel 4, adica echivalentul unui an studiat la universitates, in timp ce un HND este un nivel 5, adica echivalentul a 2 ani de studiu universitar. De asemenea, pentru angajatori, o diploma ar cantari mult mai mult decat calificarea la nivel de certificat. 

Care sunt beneficiile cursurilor HNC si HND?

Unul dintre principalele motive pentru care absolventii de scoala aleg un HNC sau HND este acela ca le ofera libertatea de a-si alege subiectul specific pe care sa il urmeze. Acest lucru le permite sa evite numeroasele complicatii cu care se confrunta studentii atunci cand aleg sa isi schimbe profilul la jumatatea drumului catre licenta. 

Avand in vedere faptul ca HNC se studiaza doar un an, poate fi ideal in multe feluri. Decat sa faca un an pauza dupa terminarea scolii, studentii aleg sa castige un set de abilitati practice care nu doar ca ii vor pregati pentru o cariera, dar le vor oferi si un avantaj puternic daca vor decide, mai tarziu, sa urmeze un program de licenta. Dat fiind faptul ca in majoritatea tarilor un HNC este considerat echivalentul unui an de universitates, in cazul in care studentii doresc sa se inscrie la un program de licenta, modulele care au fost acoperite in timpul programului de HNC pot fi omise. Acelasi lucru se poate intampla si in ceea ce priveste un HND. 

Cum ma poate ajuta un HNC sau HND sa imi aleg cariera?

Atat un HNC cat si un HND implica o invatare practica, ceea ce inseamna ca se va pune accent doar pe cele mai aplicabile tehnici si metode in domeniul ales, conceptele teoretice fiind astfel reduse, mai ales daca vorbim de lumea afacerilor, in care aceste teorii se pot schimba constant datorita dezvoltarii rapide. Prin studiul in grup, elevii pot experimenta direct lucrul cu oameni venind din diferite medii si sfere sociale, pregatindu-i astfel pentru situatii care vor aparea, inevitabil, in timpul carierei lor.

Cu toate acestea, o diploma nationala superioara este o alegere foarte populara in randul studentilor deoarece aceste cursuri ii ajuta sa-si dezvolte abilitati practice care ii vor ajuta in viitoarea lor cariera. 

Explorarea si continuarea acestor studii

Desi multi studenti aleg HND ca si o treapta ajutatoare pentru a incepe o cariera, multi dintre acestia, dupa finalizarea acestui program, aleg sa iti continue studiile, astfel ca pot opta pentru un al 3-lea an in cadrul unei universitati si isi pot lua licenta, fara a mai fi nevoie sa urmeze un pachet complet de universitate (Bachelor’s Degree).

Beneficiile urmarii unui program HND sunt numeroase, mai ales ca dupa terminarea acestuia, studentii pot continua studiile la un nivel mai inalt, dupa cum am mentionat. 

Sună bine, nu? Dacă ești curios/curioasă să afli mai multe despre tot ceea ce are de oferit Marea Britanie în materie de educație, stai cu ochii pe noi sau contactează-ne!

Noi te ajutam să studiezi și să beneficiezi de toate fondurile disponibile pentru învățământ în UK.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

English