Sistemul de finanțare a studenților este în continuă schimbare, în funcție de ceea ce au nevoie studenții, de ceea ce pot oferi guvernul și instituțiile, precum și de economia generală a Regatului Unit. Dacă ești deja student în UK sau te gândești să te înscrii la un curs și să urmezi studii superioare aici, trebuie să cunoști schimbările pe care le va aduce anul 2023.
După cum probabil știi, finanțarea studenților este împărțită în împrumuturi pentru taxele de școlarizare (tuition fee loans), care acoperă costurile programului educațional, și împrumuturi de întreținere (maintenance loans), care sunt menite să ajute cu cheltuielile de trai. Se spune că noile împrumuturi sub schema “Plan 5″ a guvernului vor face ca finanțarea studenților să fie mai scumpă pentru viitorii studenți, dar studenții sau absolvenții actuali nu vor fi afectați de schimbări.
Majoritatea studenților sau absolvenților actuali sunt familiarizați cu schema anterioară, și anume împrumuturile din Planul 2, însă, în cadrul noului plan, absolvenții vor trebui să ramburseze aproape dublul sumei inițiale, de-a lungul vieții lor. Împrumuturile din Planul 5 vor intra în vigoare pentru studenții care încep cursurile începând cu luna august a anului 2023.
Așadar, care e mai exact partea proastă?
- Studenții vor rambursa împrumuturile timp de 40 de ani, în loc de 30.
Știm faptul că un număr mare de studenți nu ajung să-și plătească integral împrumuturile. În schema Planului 2 de împrumuturi, orice datorie a studenților este anulată după 30 de ani, începând cu luna aprilie după absolvire. În cadrul noului Plan 5 de împrumuturi, rambursările se vor face pe parcusul a 40 de ani, în loc de 30. Faptul că împrumuturile sunt șterse la 50 de ani, în comparație cu 60 de ani, de exemplu, este în mod clar o schimbare cu un impact semnificativ.
- Pragul salarial de rambursare va scădea
Studenții și absolvenții actuali știu că trebuie să ramburseze 9% din veniturile lor de peste 27.295 de lire sterline. Acest prag va scădea, deoarece, conform noului plan, studenții care câștigă 25.000 de lire sau mai mult, vor trebui să facă rambursări de împrumuturi. Pentru un salariu anual de 30.000 de lire sterline, acest lucru înseamnă o schimbare de la o rată de rambursare de 243 de lire pe an, la 450 de lire pe an.
- Împrumuturile de tip maintenance nu țin pasul cu inflația
Deși nu este neapărat ceva ce poate fi inclus îm modificările din Planul 5, acest aspect este relevant pentru persoanele care doresc să urmeze studii superioare aici. În contextul creșterii prețurilor, precum și al crizei costului vieții, împrumuturile de întreținere vor crește cu puțin sub 3%, nefiind astfel în concordanță cu inflația. Așadar, nu există o creștere proporțională. Dacă împrumuturile de întreținere nu cresc mai mult, studenții vor “pierde” 1 500 de lire pe an. Practic, împrumutul maxim va fi cu 1 500 de lire mai mic decât ar trebui să fie.
Partea bună este că ratele dobânzilor vor scădea
Studenții care beneficiază de împrumuturi în cadrul Planului 2 plătesc o dobândă anuală care se bazează pe RPI, care reprezintă o măsură a inflației, și o dobândă suplimentară de 3%. Împrumuturile din Planul 5 elimină procentul suplimentar de 3% și vor lua în considerare doar indicele RPI. Privind acest aspect doar prin prisma dobânzilor, Planul 5 introduce împrumuturi mai ieftine, în comparație cu împrumuturile din Planul 2. Teoretic, creșterea dobânzilor ajută la combaterea inflației, dar în cadrul noului plan de împrumuturi, se crede că cei 3% suplimentari pot fi eliminați, spre beneficiul studenților și al sistemului de împrumuturi.
Sunt prevăzute și alte modificări pentru 2025
Unele planuri noi presupun divizarea programelor universitare începând cu 2025, astfel încât împrumuturile să poată fi accesate pentru anumite module, studii part-time și așa mai departe. Autoritățile de reglementare au indicat recent unele modificări privind dreptul la împrumuturi pe toată durata vieții (Lifelong Loan Entitlement), care sunt menite să sporească accesul la cursuri și fonduri. Împrumuturile de întreținere vor fi puse la dispoziția studenților care urmează cursuri tehnice și part-time, iar primele astfel de împrumuturi, prin intermediul LLE, vor fi disponibile în 2025. Cu toate acestea, cursanții la distanță (remote) nu vor putea accesa fonduri de întreținere.
De ce ar trebui să iei în continuare în considerare posibilitatea de a merge la studii în UK?
Valoarea diplomelor universitare a suferit întotdeauna schimbări, iar modificările actuale nu sunt o excepție. Totuși, această valoare a unei diplome crește substanțial potențialul de câștig al unei persoane, așa că majoritatea absolvenților consideră că merită efortul. Este important să cunoașteți situația, astfel încât să fiți conștienți de cât va trebui probabil să rambursați. În cele din urmă, credem cu fermitate că diplomele universitare din UK sunt o oportunitate deoebită, deoarece absolvenții câștigă, în medie, 36.000 de lire sterline pe an, cu peste 10.000 de lire sterline mai mult decât salariul mediu în cazul celor care nu au o diplomă.